За интензивно търговско-икономическо сътрудничество между България и Китайската народна република се обявиха премиерът Бойко Борисов и заместник-председателят на КНР Си Дзинпин. Борисов се срещна в Министерския съвет с китайския гост, който е на двудневна официална визита у нас.

Основна тема на разговора им бяха възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията и стимулирането на контактите между бизнеса от двете страни.

България е прекрасно място за инвестиции, а китайските фирми могат да ползват страната ни като мост към пазара на ЕС, подчерта Бойко Борисов пред Си Дзинпин.

В присъствието на двамата на специална церемония в Министерския съвет бяха подписани шест споразумения между представители на българския и китайския бизнес на стойност близо 850 млн. щ.д.

Сред тях са договор за покупка на електролитна мед на стойност 800 млн. щ.д., споразумение с акционерите на автомобилните компании „Литекс Моторс" АД и „Грейт Уол Мотор Къмпани" и договор за заем от 5 млн. евро между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие и др.

Борисов увери госта, че правителството ще помага на китайския бизнес в България. Едва ли има по-подходящ момент за китайските инвеститори да стъпят в България и да навлязат на европейския пазар, каза още премиерът и призова китайския бизнес да инвестира в сектори като енергетиката, изграждането на индустриални зони, туризъм, земеделие и винопроизводство.

Засилването на търговско-икономическите отношения с България за нас е много важно и Китай ще насърчава мощното навлизане на български фирми на китайския пазар, посочи пред българския премиер заместник-председателят на КНР.

Той допълни, че Китай ще търси нови области на сътрудничество, а двете държави трябва да използват предимствата си пред инвеститорите, особено в областта на земеделието, туризма и винарския бранш.

Общо бе и мнението, че трябва да бъде засилен двустранният стокообмен, който възлиза на 1.33 млрд. щ.д. към края на миналата година.

По време на срещата беше дадена висока оценка и на двустранния политически диалог и политическото доверие между България и КНР. Премиерът Бойко Борисов припомни, че България последователно се придържа към принципа за „един Китай" и отправи и покана до китайския си колега Вън Дзябао да посети страната ни.

„България винаги ни е подкрепяла по важни за нас въпроси, отношенията ни с България са важни, вие сте наши приятели", подчерта зам.-председателят на КНР Си Дзинпин по време на срещата си с премиера Бойко Борисов.