Над 80% от хората не се интересуват от структурните фондове и кохезионния фонд на ЕС.
Това показва изследване на MBMD, представено от Мира Янова.

Слабата заинтересованост от усвояването на еврофондовете според Янова е една от причините за отрицателния отзвук по отношение на оползотворяването на средствата от фондовете на ЕС.

Според изследването най-слаба е заинтересоваността на малките фирми и средния бизнес. Най-голяма активност проявяват общините.

С 24% е нараснал делът на общините, участващи в проекти по оперативни програми за усвояване на еврофондове през изминалата година и половина.

Активността на неправителствените организации към средствата от еврофондовете в този период също бележи ръст, но двойно по-малък (12%).

Изследването на MBMD обхваща 1200 пълнолетни граждани и беше представено в МС, където вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева показа процеса на актуализация на сайтовете на министерствата за оперативните програми.

По думите й, до края на този месеца трябва да приключи оптимизирането на сайтовете.
Те трябва да съдържат точна информация, крайните срокове за кандидатстване, указания за необходимите стъпки, които трябва да предприемат бенефициентите.

Окончателните версии ще бъдат оценявани от граждани.

По време на пресконференцията на Плугчиева екипите на отделните министерства, отговарящи за 7-те оперативни програми, по които България може да усвоява еврофондове, представиха разработките си за сайтове.

Линкове към всяка програма има на основния сайт за еврофондовете, който е към финансовото министерство - eufunds.bg.

Някои от програмите, като например развитие на селските райони, техническа помощ и околна среда все още нямат сайтове, но бе обещано тяхното изработване.

До тогава тези оперативни програми се представят чрез сайтовете на министерствата - министерство на земеделието и храните, на финансите и екоминистерството.

Меглена Плугчиева отново подчерта, че докладът на ЕК изразява критичната солидарност на страните членки и потвърди, че докладът е критичен, но обективен.

Тя припомни намеренията на правителството да бъдат възстановени акредитациите на двете агенции по ФАР, както и скоро да бъде назначено ръководство на новата агенция „Пътна инфраструктура", също и да направи необходимото за удължаване на срока по САПАРД до края на 2009 г. и да бъде засилен контролът.

По отношение на оперативните програми Плугчиева припомни, че на 7 ноември изтича срокът, в който централният одитен орган трябва да докладва в Брюксел за готовността на българските системи за управление на средства от еврофондовете и подчерта, че сега сме в период на оценяване, който е изключително важен.