Проверки на всички автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици, разпореди транспортният министър Ивайло Московски.

От съобщението на оглавяваното от него ведомство става ясно, че инспекцията е част от предприетите мерки във връзка с Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН Спаси живота на децата", 4 - 10 май 2015 г.

Засилените проверки се извършват на територията на цялата страна от инспекторите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация". Пояснява се, че те ще продължат до приключването на кампанията.

От министерството уточняват, че фирмите-превозвачи ще бъдат щателно инспектирани за спазване на нормативните изисквания и техническата изправност на всички автобуси, превозващи деца и ученици. Подчертава се, че контролът обхваща и правоспособността на водачите, както и наличието и редовността на документите, необходими за целта.

От ведомството посочват, че по време на пролетната ваканция на учениците проверките ще се извършват в експлоатационните центрове, а по-късно ще се провеждат пред учебните заведения, съобразени с началото на учебните занятия, като няма да се допуска нарушаване на нормалното им протичане.

Мотото на Третата глобална седмица за безопасност на движението по пътищата на ООН е „Спаси живота на децата". Тя е посветена именно на тяхната безопасност. Инициативата цели привличане на вниманието към спешната необходимост от по-добра защита на децата. Ще бъда генерирани и мерки, които са необходими за постигане на това.

От транспортното министерство подчертават, че всеки ден над 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия в световен мащаб.