Свалянето на самолета на „Малайзия еърлайнс" в Източна Украйна може да представлява и да бъде третирано като „военно престъпление". Това заяви Нави Пилей, ръководител на Върховния комисариат на ООН по човешките права, цитиран от БиБиСи.

Украйна и западните правителства смятат, че проруските сепаратисти са свалили полет MH17 с ракета, като са използвали ракетна установка, доставена от Русия.

Къде са доказателствата на САЩ за падналия Боинг, пита Москва
Още...

Москва и сепаратистите пък обвиняват украинската армия за свалянето на самолета.

Нави Пилей осъди "ужасяващото сваляне на самолета" и добави, че конфликтът в Източна Украйна е отнел живота на над 1 100 души и от двете страни. Той настоя за "цялостно, ефективно, независимо и безпристрастно разследване" на инцидента.

"Ще се положат всички усилия, за да се гарантира, че всички, които са извършили сериозни нарушения на международното право, включително военни престъпления, ще бъдат изправени пред правосъдието, без значение кои са те", заяви Пилей.

Всички 298 души на борда, повечето от тях холандци, загинаха.

Холандски и австралийски полицаи са се отправили към мястото на падането на самолета, за да проведат разследване. Тежките сражения в района не позволиха полицаите да се доберат до мястото по-рано. Районът е под контрола на проруските сепаратисти.

Повечето от телата на загиналите вече са изнесени, като много от тях бяха откарани в Холандия.