Издирването на мистериозно изчезналия самолет в района на Малайзия вече обхваща територия общо от близо 90 хиляди квадратни километра - Протокът Малака и Южнокитайско море.

Това обявиха на поредния брифинг във връзка с издирването на самолета министърът на транспорта на Малайзия и ръководителят на гражданската авиация, предаде Mirror.

По думите им 12 страни участват в търсенето на летателния апарат, което продължава вече пети ден. В мисията участват 42 кораба и 39 самолета.

Коментар:
Технологията проследява всяко наше движение. Как е възможно цял самолет да изчезне?
Още...

Фокусът е насочен върху претърсването на Южнокитайско море и Протока Малака.

Транспортният министър обясни, че 1:30 часа в събота самолетът е изчезнал от радара и за последно се е появил на военен радар в 02:15 часа над протока. Все още се проверява информацията от радарите. Военният радар, който се смята, че е засякъл самолета за последно в 2:15 часа показва, че е бил на около 320 километра северозападно от остров Пенанг.

По думите на малайзийските представители все още има надежда за оцелели, въпреки че не се знае къде е самолет MH370.

Запитани дали има някакви открити следи, те обявиха, че за съжаление нищо не е намерено от самолета.

Междувременно стана ясно, че последната осъществена връзка между пилотите и авиодиспечерите на полет 370 предполага, че всичко на борда е било нормално, минути преди самолетът да изчезне над Южнокитайско море, съобщиха малайзийските власти.

Пилотите са отговорили с репликата „Добре, прието" на радио съобщение от малайзийските авиодиспечери.

Припомняме, самолет на авиокомпания Malaysia Airlines се изгуби по време на полет от Куала Лумпур за Пекин в събота.

На Boeing 777 е имало 227 пътници и 12-членен екипаж. Сред пасажерите е имало граждани на 14 страни.

Лайнерът е трябвало да пристигне в Пекин в събота в 06:30 ч. местно време (00:30 българско). Връзката с него е била прекъсната в 02:40 ч. ( 20:40 ч. българско време).