Над 20% ще бъдат съкращенията в Българската армия. Това заяви в ефира на БНТ новият министър на отбраната Аню Ангелов. По думите му, до средата на 2011 година съкращенията трябва да бъдат факт.

Ще съкращаваме персонал от администрацията и висшите военни звена", уточни министър Ангелов. Според него тези звена черпят средства, които трябва да се насочат за бойните поделения.

Страшно много са раздути тези звена и много средства черпят от бюджета", поясни Ангелов. 800-900 човека са напълно достатъчни да вършат работата в министерството, категоричен е военният министър.

Генерал Ангелов обясни, че съкращенията ще стават постепенно, но целта е в средата на мандата те да станат реалност.

Това, което сме включили в Закона за въоръжените сили и отбраната, цели да се осигури бойната подготовка и живота на военнослужещите, тача че да изпълняват успешно своите задълженията", посочи военният министър.

"Моментът наистина е много труден. Единствената цел наша с министър Младенов е да има наистина функциониращ интегриран модел в Министерство на отбраната. Всички да работим като един екип, да не се делим на политическо и военно ръководство", подчерта Ангелов.

Напрежение няма между различните съставни части на Министерство на отбраната", убеден е новият министър.

"Нашите усилия са насочена към осигуряване на всичко необходимо за задграничните ни мисии", подчерта Ангелов.

Министърът посочи, че се прави всичко възможно по граждански път да се реши въпросът в Афганистан. Той уточни, че целта е правителството на страната сама да поеме грижата за хората, така че по-малко чужди военни сили да присъстват на територията й.

Ангелов посочи, че промяната на тактиката в Афганистан вече е факт. Той посочи, че основните направления за увеличаване на ефекта са три: разширяване на гражданското участие, подготовка и тренинг на полицията и разширяване на тренировъчната мисия на НАТО на афганистанската армия.

Не на последно място стои също и финансовата подкрепа, за да може афганистанското правителство да поеме своите функции", обясни военният министър.

Аню Ангелов поясни, че нашето участие ще бъде насочено към обучението на полицията на Афганистан, разширяване помощта за местното население, вероятно ще се увеличат и медицинските ни екипи.

Планираме задълбочен преглед на въоръжените сили въобще - ще преценим от какво имаме нужда сега с оглед на рисковете и заплахите. Надявам се последните две години да имаме възможност и за превъоръжаване", отбеляза ген. Ангелов.

ВВС винаги са били галеното дете, но ще се стремим да осигурим най-необходимото. Останалото ще почака", каза министърът.
Той оцени идеята за участие на военната полиция в охраната на селскостопанска продукция като изключително добра.