Франция ще представи в Съвета за сигурност на ООН нов проект за резолюция, отнасяща се до мисията наблюдатели в Сирия с основно искане там да бъдат изпратени 500 души.

Мисията, упълномощена от международната организация миналата събота, е все още в подготвителна фаза, съобщават френски медии.

В Женева специалният пратеник на Обединените нация и на Арабската за Сирия Кофи Анан заяви, че ситуацията там не е добра и че прекратяването на огъня изглежда много „крехко".

Дамаск и Организацията на обединените нации в четвъртък подписаха протокол за условията на разполагане "сините  каски", но не успяха да се споразумеят за размера на тяхната мисия или използването на въздушни средства.

Междувременно в Париж шефът на френската дипломация Ален Жупе заяви, че планът „Анан" е последният шанс за Сирия преди гражданската война там.

Вчера генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че Сирия не е успяла да спази задълженията си по мирния план за изтегляне на войниците си и тежките оръдия от градските райони.

Той бе категоричен, че е „критично" важно сирийският президент Башар Асад да изпълни напълно обещанието за спиране на движение на войници към селищата, на всяка употреба на тежки оръдия, както и за изтегляне на концентрираните около селищата военни части.