Заради извънредно заседание на образователната комисия, на което ще се обсъждат единните държавни образователни стандарти, депутатите отложиха гледането на спорните текстове за задължителната 4-годишна забавачка.

Снежана Дукова от ГЕРБ предлага да се въведе възможността родителите да избират между целодневен или индивидуален план на посещение в детска градина. Това е и другата причина за отлагане на спорните текстове.

Вместо задължителната забавачка за 4-годишните народните избраници спориха за обучението по майчин език. От ДПС предлагат задължителното изучаване на майчин език 4 часа седмично за децата от малцинствата. Обучението ще става в предмета „Майчин език".

Вече 21 години, по думите на Лютви Местан от ДПС, няма учебници по майчин език. Има пародия на обучение по майчин език, категоричен бе той.

От ГЕРБ обясниха пък, че някои хора не са осъзнали потребността си да изучават майчин език. Нямате право да се бъркате в културните потребности на хората, изтъкна Лютви Местан.
Станислав Станилов от Атака коментира, че в Конституцията не е записано съществуването на малцинства. От ДПС реагираха, заявявайки, че това, че в основния закон няма термин малцинства, не означава, че те не съществуват. Говорим за майчин език, не за малцинствен, изтъкна Алиосман Имамов.
Ние искаме децата, за които майчиният език е различен от българския, да изучават майчин език при същите условия, които имат децата, чийто майчин език е български, настоя той.

Казусът за забавачката за 4-годишните от пленарна зала се пренесе в кулоарите. Директори на детски градини дадоха брифинг, за да успокоят обществеността, че обучението на 4-годишните ще става чрез игри.