Десетки бивши нацисти са получавали милиони долари от американските социални служби. Това става ясно от разследване на агенция Асошиейтед прес.

Заподозрени нацисти са получили милиони долари помощи, след като са били депортирани от САЩ или са били накарани да се откажат от американското си гражданство, става ясно от разследването на АП, което е продължило две години.

Някои от тези хора все още са живи и все още получават пари.

В откритието на АП се отбелязва, че облагите се използват като разменна монета, за да накарат заподозрените да напуснат страната доброволно.

Тази информация се отхвърля от правосъдното министерство.

Последните оцелели от хитлеристка група са събирали стотици хиляди долара във фондове за социално осигуряване в САЩ, разкрива разследването. Бивши охранители на лагери на смъртта и войници от СС са събрали повече от 1,5 милиона долара в пенсионни фондове, от които до момента останалите живи нацисти се възползват.

АП посочва, че американското правителството е позволило на заподозрените военни престъпници да продължават да събират социалните си помощи, но при условие, че се съгласят доброволно да напуснат страната и да бъдат съдени в други държави.

Анализът показва, че най-малко 38 от 66 бивши нацистки надзиратели са напуснали САЩ и им е било позволено да получават социалните придобивки. Само 10 са били преследвани за военни престъпления в Европа.