Днес и утре територията на България ще бъде засегната от гореща вълна и температурите ще се повишат до екстремно високи стойности. 

Това съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.

В по-голямата част от страната в следобедните часове температурите ще надвишат 35 градуса. В отделни райони те ще бъдат около 40 градуса и ще достигат до 42-43 градуса.

По-ниски, под 35 градуса, се очаква да се задържат температурите по Черноморието, но там влажността на въздуха ще бъде висока.

Захлаждане ще настъпи в неделя, 26 юли, когато от северозапад ще нахлуе по-хладен въздух и температурите ще се понижат чувствително с 10-15 градуса.

В предупреждението се посочва, че е необходимо да се обърне внимание на повишената опасност от възникване на пожари и да се предприемат мерки за намаляване на евентуални последствия за населението.

На гражданите се препоръчва:

  • Да избягват да са на открито в обедните часове
  • Да носят шапки, светли и леки дрехи
  • Да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци
  • Да не употребяват алкохол
  • Разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура не трябва да е повече от 10-12 градуса
  • При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри.

Аклиматизацията в студено помещение става за около минута-две. Резкият "преход" от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, допълват експертите.

Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са: зачервена, суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща.

Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане.

Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да приема течности. При необходимост по всяко време може да се потърси квалифицирана помощ на тел. 112.