Отменена е стачката на производителите на тютюн.

Това е обявил късно снощи премиерът Бойко Борисов, след срещата си с представители на тютюнопроизводителите.

Стачка няма да има, постигнахме споразумение, е заяви премиерът, предаде БНТ.

Над 20 000 тютюнопроизводители от гоцеделчевско, русенско и хасковско се готвеха днес да излязат на протест.

Според тях обещаните премии за месец  март от 116 млн. лева са крайно недостатъчни и така ще получат двойно по малко средства в сравнение с предишните години.

Затова настояваха за 178 млн лева премии.

Късно снощи е договорена исканата от производителите суми, заяви Асен Кючюков - представител на тютюнопроизводител.

Вчера на срещата с премиера Бойко Борисов и с министъра на земеделието Мирослав Найденов е договорена цялостната рамка на подпомагане.

Това заяви в ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на сдружението Нина Ламбова.

Ламбова обясни още, че тютюнопроизводителите са се съгласили да не искат повече от 116 млн. лв., които са разрешени да бъдат изплатени като премии, и да получат помощ за единица площ.

Тя заяви, че организацията няма нищо общо с политическите партии и отрече да познава Корнелия Нинова.
„Имахме съмнение, че проверките биха могли да бъдат бюрократично забавяне на парите", заяви Ламбова.

116-те милиона лева премии ще бъдат разпределени и ще достигнат по възможно най-бързия начин до производителите. Тези пари са максимално възможният таван, който е разрешен да бъде използван за подпомагане на отрасъла, но те не са достатъчни, за да бъде покрита квотата, допълни тя.

Затова ние се договорихме чрез други две мерки да бъде подпомогнат сектора, така че да не бъдат ощетени тютюнопроизводителите.

Днес в Министерството на земеделието продължаваме разговорите по двете мерки - може да се приеме една от тях, може да се премине и към смесена система, уточни Ламбова. Важното е, че успяхме да договорим рамката, че няма да приключи подпомагането на отрасъла, каза още Нина Ламбова.

Тя добави още, че състоянието на сектора в момента не е добро заради тенденцията да се върви към намаляването на тютюнопроизводството.

Според нея ако България спре да отглежда тютюн, на тези площи не може да се отглежда нищо друго. Данните от направено проучване сочат, че на терените могат да се гледат охлюви, но никакви други култури няма да виреят на сегашните тютюневи масиви, обясни Ламбова.