СДС се обяви категорично против предлаганата от БСП дата за  избори за президент и вицепрезидент 22 октомври. Това съобщи на пресконференция днес Елеонора Николова, член на НИС на СДС.

Към тази дата няма да е готов доклада на Европейската комисия, а сините настояват българските граждани да свържат избора на държавен глава с резултатите от управлението на тройната коалиция, чийто създател е настоящият президент Георги Първанов.

Според Елеонора Николова датата 22 октомври, съчетана с увеличаване на сроковете в проектозакона за избор на българския президент и вицепрезидент, практически означава, че в една много ранна фаза, около 2 септември, трябва да се регистрират партиите, а около 17 септември да бъдат регистрирани и самите кандидати.

Това не е от полза за останалите, които ще се кандидатират, освен за президента Първанов.

По този начин се променят правилата от една партия, категорична е Елеонора Николова.

Това се прави за да бъде скрит от избирателите един много важен факт, който до голяма степен ще предопредели техния избор, а именно докладът на Европейската комисия, смятат от СДС.

Добре е българските граждани да бъдат запознати с него, защото този доклад ще бъде равносметка на това, което е постигнала тройната коалиция.

Ако ние имаме доклад с предпазни клаузи това означава, че за първи път страна, която се приема в Европейския съюз ще влезе по този унизителен начин. Няма кого да виним за това, освен тройната коалиция, която управлява, категорична е Елеонора Николова.

Според нея датата за президентските избори трябва да се насрочи или за 22 ноември, когато е последната възможна дата, или седмица преди това.

На въпрос защо смята, че докладът на Европейската комисия ще излезе след 25  октомври, след като се очакваше той да бъде получен в края на септември или началото на октомври, Николова каза, че явно от Европейския съюз са толерантни към нас и ни дават възможност да свършим повечето от нещата, които са записани в „Екшън плана" на правителството.

Елеонора Николова още един път подчерта позицията на СДС за единна дясна кандидатура на предстоящите президентски избори.

Що се отнася до идеята за провеждане на социологически проучвания - целта е да се очертае образът на търсения от дясното пространство кандидат за президент.

На днешната пресконференция сините възразиха остро срещу честването на 60-годишнината от бригадирското движение.

Според Красимир Каменов, член на НИС на СДС, тези чествания са едно партийно мероприятие, в което е въвлечена държавна организация като военното училище във Велико Търново.

Те строиха палаткови лагери, подравняваха терени, подготвяха лагерни огньове, съобщи Каменов.

Сините са категорични,че цялото това мероприятие е организирано заради кандидат-президентската кампания на Георги Първанов.

„Ние считаме, че неговото участие на всички тези мероприятия показва, че той не е свързан с ценностите на пазарната икономика и продължаваме да смятаме, че следващият български президент трябва да бъде човек с подходяща биография и да е изминал подходящия път, за да вкара страната в ЕС", заяви още Красимир Каменов.

От СДС смятат,че подобни чествания са проява на изключително лош вкус, когато страната е на прага на членството си в ЕС.