ООН трябва да признае Палестина като страна-наблюдател, която не е членка на организацията, но не и като пълноправен член.

Това заяви френският президент Никола Саркози по време на речта си на 66-та Генерална Асамблея на ООН.

В обръщението си той призова и за "една година за постигане на окончателно споразумение" между Израел и палестинците.

С цел да се предотврати по-голям конфликт френският президент търси среден път между искането на Палестина за независимост и позицията на САЩ, която е против признаването на Палестина.

Всеки от нас знае, че Палестина не може да получи веднага пълноправно членство и пълното й признаване като независима страна. Това не може да се осъществи докато липсва доверие между Израел и Палестина", обясни Саркози

От друга страна той смята, че отказа на Съвета за сигурност да признае Палестина може да породи нови моменти на кърваво насилие в Близкия Изток.

Трябва ли да изключим средния път? Защо да не предложим статута на наблюдател на Палестина в ООН? Това ще бъде много важна крачка напред", изтъкна френският президент.

За да постигнем това, „да променим метода!", призова Саркози няколко пъти в 10-минутната си реч, посветена почти изцяло на мирния процес.

Всички знаят добре, че пълното признаване на статута на държава член на ООН не може да се постигне веднага" за Палестина, заяви френският президент.

„Първата причина за това е липсата на доверие между основните актьори. Но никой не може да си представи, че вето в Съвета за сигурност на ООН няма да доведе до цикъл на насилие в Близкия Изток", изтъкна той.

Според Саркози европейците, но също и арабските държави, трябва да тръгнат по друг път за намиране на консенсусно решение в Общото събрание, което да създаде "статут на държава наблюдател в ООН" с какъвто вече се ползва Ватикана.

Саркози предложи натоварен график на преговори - „един месец за възобновяване на дискусиите, шест месеца за постигане на съгласие за границите и за сигурността, една година за постигане на окончателно споразумение".

В тези рамки Франция ще бъде домакин на Конференция на дарителите „още тази есен", която да помогне на палестинците да „довършат окончателно изграждането на бъдещата си държава, което вече е забележително", предложи Саркози.

Според регламентите на ООН, за да се даде пълноправно членство на една страна в организацията, първо се обсъжда в Съвета за сигурност и след това от 193 члена на ООН трябва да гласуват 2/3 „за".