От 2012 година върху цигарените кутии, предлагани на пазара в САЩ ще има не само надписи за вредата от тютюнопушенето, но и илюстрации, нагледно демонстриращи това, съобщават чужди медии.

Управлението по контрол за хранителните продукти и лекарствата вече са предложили 9 такива илюстрации.

Подобни графически изображения трябва да затвърдят убеждението у хората, че пушенето е изключително вредно за здравето, заяви шефката на управлението Маргарет Хамбург при представянето на нововъведението.

Надписите, че пушенето води до рак и че пушенето убива, ще бъдат допълнени с илюстрации, на една от които мъж, който оцелява след трахеотомия, издишва цигарен дим през дупка в гърдите му, а на друга - жена, заобиколена от  облаци от  дим, прегръща детето си.

Решението за такива изображения на цигарените кутии е значителна крачка в борбата с тютюнопушенето през последните 25 години. Според данни, изнесени от въпросната институция, в САЩ ежегодно от болести вследствие на тютюнопушене умират 443 000 души.

Новите илюстрирани предупреждения ще се поставят и на двете страници на кутията, заедно с номер на служба за отказване от тютюнопушенето.

По думите на Хамбург производителите на цигари имат време до края на годината да сменят дизайна на кутиите си.

Министерството на здравеопазването приветства инициативата и се надява тя да ограничи броя на пушачите.