В Софийския градски съд днес започва новият процес срещу бившия заместник-председател на парламента Христо Бисеров, след като през месец май магистратите прекратиха предишното дело срещу него и върнаха случая в прокуратурата.

Делото беше заведено по обвинения в три престъпления - за избягване на плащане на данъци в особено големи размери, за недеклариране сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация, подадена пред Сметната палата.
Съдът обаче прецени, че събраните доказателства са недостатъчни.

През месец юли прокуратурата отново внесе обвинителен акт срещу Бисеров.

Припомняме, през ноември 2013 година, Бисеров напусна ДПС и парламента.
Впоследствие стана ясно, че срещу него има проверка, свързана с класифицирана информация. Става дума за сигнал, който е изпратен от ДАНС в прокуратурата.
Беше съобщено, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков.

Междувременно проверките на съдебните органи установиха, че данните за наличностите по сметките в различна валута в банка в Женева, Швейцария сочат, че Бисеров разполага с 314 529 щатски долара и 82 515 евро, които не е декларирал и в подадена на 25 март 2013г. пред Сметната палата декларация по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

В качеството си на лице, заемащо такава длъжност - народен представител, Христо Бисеров е укрил големи суми. Спрямо него в момента е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 25 000 лева, като му е наложена и забрана да напуска пределите на страната.