Седми ден стотици ТИР-ове и коли остават блокирани на контролно-пропусквателните пунктове на границата с Гърция.

Доброволци на БЧК минаха границата, за да помагат на чакащите.

                        Още... 

Във връзка с протестите министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще разговаря днес с министъра по външните въпроси на Гърция Дора Бакояни. Заместник външният министър Любомир Кючуков заяви от своя страна, че България ще търси помощ от ЕС.

За момента само на пункт Капитан Петко Войвода няма опашка от автомобили, защото през нощта два пъти е имало пропускане на движението. ГКПП Ексохи - „Илинден" и Промахон - „Кулата остават затворени.

От МВР препоръчват на гражданите, ако се налага спешно пътуване до Гърция при крайна необходимост, да използват този граничен пункт. От там уточняват, че пропускането е инцидентно и без предварително информиране.

Над 300 ТИР-ачакат на Кулата. На ГКПП "Илинден" техният брой е около 30. Между 16 и 18 часа пунктът ще бъде отворен, за да премине колоната от автомобили. 

Гръцките фермери обявиха, че продължават блокадите на пътни артерии и гранични пунктове въпреки предложените от министъра на аграрното развитие мерки за подпомагане на сектора с 500 милиона евро.

Протестиращите настояват за тригодишен мораториум върху изплащане на кредитите на банките. Те искат и по-висока изкупна цена на продуктите и промяна в цената на дизеловото гориво.
От днес към протестите се включват и животновъдите.

По-късно днес се очаква превозвачите да обсъдят възможностите да поискат защита от държавата за загубите, които търпят от блокадата на българо-гръцката граница.
Автобусните и товарните превозвачи ще внесат своите предложения до Министерство на външните работи и Министерство на транспорта.

Всички автобусни превози за Гърция са отменени. Фирмите връщат парите на хората, закупили билети.

Междувременно доброволци на Българския Червен кръст започнаха хуманитарна акция в помощ на бедстващитена граничен пункт "Кулата - Промахон" шофьори и техните придружители.