Унгарският външен министър Петер Сиярто е привикал в понеделник представител на френското посолство в Будапеща след шокиращите според Унгария критики, които в неделя отправи френският външен министър Лоран Фабиюс за оградата по границата със Сърбия, съобщава "Ройтерс".

Сиярто иска да изясни пред френския дипломат позицията на Унгария по въпроса.

"Вместо да се правят шокиращи и необосновани изявления, по-добре е да се насочат усилията към търсене на общи за Европа решения", заявява унгарският външен министър.

Той добавя, че изявленията на Фабиюс не могат да останат без отговор и затова е извикал във външното министерство представител на френското посолство, пред когото ще изложи официалната позиция на Унгария.

"Изглежда някои хора в Европа все още не могат да разберат на какъв изумителен и драматичен натиск е подложена Унгария от миграцията през Балканите на Запад", посочва унгарският външен министър.

Добрият европеец е онзи, който спазва правилата на Европа, а те са, че всички членове на Европейския съюз имат задължението да охраняват границите си, както и външните граници на ЕС, подчертава Сиярто. Според него Унгария прави точно това и следователно изпълнява ангажиментите си към ЕС.

Френският външен министър заяви вчера, че "известен брой европейски страни не приемат контингентите за разпределяне на бежанците и това е скандално". Той уточни, че тези страни са в Източна Европа.

Фабиюс допълни, че Унгария не зачита общите ценности на Европа, като издига ограда по границата със Сърбия. Според френския първи дипломат Унгария трябва да премахне оградата, а Европейският съюз трябва "да обсъди сериозно и строго този въпрос с унгарските ръководители".