Нараства напрежението сред работниците и служителите от различните администрации във връзка с дадените указания от различни равнища, свързани със съкращения на персонала и оптимизиране на управленските структури. За това алармират от КНСБ, а президентът Пламен Димитров е изпратил писмо до вицепремиера и министър на труда Ивайло Калфин - заместник министър-председател.

Наблюденията на КНСБ сочат, че на редица места, в различни администрации, при изпълнението на Държавния бюджет отново се върви по линията "първо портиера, след това общия работник"; "най-много в най-ниските звена, най-малко в най-високите звена", "в ниските структури - реални хора, но над 10%, във високите структури - съкращаване на свободни места".

КНСБ констатира случаи, при които Постановлението се изпълнява без разчети и без анализи за реалното отражение върху способностите на звената и администрациите да изпълняват съответните функции и др. от подобен характер. "Имаме сигнали относно това, че подготовката за съкращенията се ориентира не към администрацията, а към изпълнителски и обслужващи звена, голяма част от които генерират приходи, изпълняват контролна дейност и услуги от обществен интерес", посочва в писмото си президентът на КНСБ.

Според синдиката указанията за оптимизиране на управленските структури се възприемат по различен начин.
"В някои от администрациите констатираме сериозни и конкретни усилия това да бъде основният път за намаляване на бюджетните разходи, докато при други, при които има такива възможности, тези усилия се пренебрегват", изтъква Пламен Димитров в писмото. В него се дава пример за нарушаване и неизпълнение на ПМС №8 в първостепенен разпоредител при определяне на окончателен бюджет на второстепенни разпоредители, който не съответства на приетите в Постановлението средства.

В същото време дейността в някои Отраслови съвети за тристранно сътрудничество е блокирана, независимо че са разпратени писма до ръководителите на второстепенните разпоредители за извършване на масови уволнения с повече от 13%. "Изключително неприемливо е социалните партньори да получават информация неофициално", заявява президентът на КНСБ.

Според синдиката всичко това води до тревоги, остри противопоставяния и до ненужни спорове, които биха могли да бъдат избегнати, ако има ясна картина за това къде, колко и как да бъдат извършени съкращенията, още повече, че в някои от администрациите е възможно разходите, свързани с прекратяване на съответните правоотношения (обезщетения от ней-различен характер), да надвишат или да са незначително по-малки от евентуалните икономии на средства.

Във връзка с това Пламен Димитров се обръща към господин Калфин с молба да насочи вниманието на министрите от кабинета, които изпълняват въпросното Постановление, към проблема с искане да проведат незабавно секторни съвети за тристранно сътрудничество.

Президентът на КНСБ настоява на секторните съвети да бъдат обсъдени резултатите от изпълнението на Постановлението в различните административни сфери, като в рамките на тези обсъждания да бъде дадена възможност на представителите на синдикалните структури в съответните администрации да изложат своите виждания за пропуски, слабости, недостатъци и т.н.