Протестиращите срещу енергоразпределителните дружества да се преместят пред Министерския съвет.
Това посъветва Тома Биков от движение „България на гражданите" на пресконференция в централата на партията.
Той посочи премиера Бойко Борисов като главен виновник за провалената икономическа и регулационна политика и подчерта, че единственото решение на проблема е да се приеме единната сметка за ток.

Биков поясни, че в момента екип на „България на гражданите" разработва проекта за това предложение като в единната сметка ще бъде ясно посочено всеки един компонент, за който гражданите плащат.
Стана ясно, че в момента цената на консумирания ток е под 50% от сметката, която гражданите плащат, а останалото е за съответния регулатор.

Биков заяви, че 14 държави членки на ЕС са приели този модел на заплащане и припомни, че лидерът на партията Меглена Кунева предлага единната сметка като решение още от няколко години насам.

На журналистически въпрос как ще коментира предложението на Сергей Станишев да се национализират енергоразпределителните дружества, Биков обяви, че това ще струва повече от един милиард лева и поиска от червения лидер да каже на хората откъде ще вземе тези пари.
С този въпрос Биков вметна, че това е поредното доказателство за популистките идеи на БСП и подчерта, че коалиция между социалистите и „България на гражданите" никога не може да има.

По повод новата номинация за конституционен съдия Биков категорично заяви, че подобен цирк в страната ни не е имало. „Нямаме информация, за да коментирам личността на кандидата, но с тази опорочена процедура няма да встъпи в длъжност, както подобава на един конституционен съдия. Основният ни проблем е, че няма конкуренция", подчерта Биков.

Секретарят на „България на гражданите" Калин Томов подкрепи позицията на своя колега и пожела да коментира темата за новия бюджет на ЕС до 2020. Томов подчерта, че е сериозно притеснен от начина на преговори от българска страна в Брюксел.
По думите му, не е ясно за какви приоритети се борим в новата бюджетна рамка, тъй като според него Бойко Борисов формално е сложил подписа си, без да поиска нищо конкретно за който и да е сектор. Томов изрази позицията на „България на гражданите", че противно на изказванията на премиера България е договорила по-малко средства за следващия бюджетен период.

Според преценката на партията на Кунева договорените през 2005 година 13 млрд. евро при инфлационните процеси с цени към днешна дата се начисляват с 14,4% отгоре, което прави общо 15 млрд. евро. Така, въпреки двата милиарда, с които Борисов се похвали, страната ни излиза на загуба, поясни Томов.

Той обясни, че кохезионната политика на ЕС е да се отпускат повече средства за по-бедните страни, за да им се даде шанс да се изравнят с по-развитите им съседки. Така България при всички положения щеше да получи повече средства за земеделие, обяви секретарят на „България на гражданите".

Той допълни, че, въпреки всички обещания на Борисов, в момента правителството не изготвя проекти за бъдещи инфраструктурни планове и това ще доведе до застой на следващото правителство, тъй като то няма да има готови проекти за осъществяване. Томов определи настоящото управление на Борисов с две думи: „злонамерена некомпетентност".
„През следващите 8 години всички българи ще сърбаме неговата попара, тъй като това ще засегне и двете следващи правителства", обяви Томов.