Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер на 23 377 600 лв. на дружеството „Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение на пазара на обществена доставка на природен газ, стана ясно от съобщение на регулаторния орган, цитирано от Money.bg.

Според КЗК общественият доставчик е налагал нелоялни търговски условия по договорите за доставка на синьо гориво за периода 02.08.2010 г. - 31.12.2012 г.

Комисията е установила, че през този период дружеството е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор, без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него. „От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите", се казва още в мотивите за решението на регулатора.

От КЗК добавят, че не на последно място, „Булгаргаз" ЕАД е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули. „Спазването на указанията и коректното попълване на таблиците води до необосновано завишаване на количествата газ, които потребителите заявяват за следващата година, а това би могло да доведе до неизпълнение на задълженията на клиентите за приемане на заявените количества", аргументират се от там.

Заключението на комисията е, че поведението на дружеството има експлоатативен характер, тъй като клиентите му (крайни снабдители и потребители) нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължат да се снабдяват с природен газ от него.

От друга страна едностранно наложените от обществения доставчик условия в договорните отношения могат да доведат до прекратяването им, което от своя страна би довело до лишаване на клиентите от гарантираната им по закон непрекъснатост на доставките на природен газ.

По-късно, пред журналисти говорителят на Комисията Марио Гаврилов потвърди, че „Булгаргаз" е притискал своите клиенти да подписват договори с наложени от тях условия. Те били, че само „Булгаргаз" може да прекрати едностранно договора с 45 дневно предизвестие.

На практика дружествата клиенти на „Булгаргаз" са били изправени пред дилемата дали да имат доставки на синьо гориво на база минала година или изобщо да не им се доставя, при това без възможността да договарят условия.
Това е карало клиентите на „Булгаргаз" да определят количества природен газ за консумация реално по-високи от потребените.
Така например дружествата са поръчвали 100 единици газ (на база миналата година) а в текущия период са получавали 74 единици или с 26% по-малко от заявеното.

Така „Булгаргаз" е имал правото да налага санкции на дужествата, защото потреблението се е отклонявало с повече от 5%. Говорителят на КЗК обясни, че общественият доставчик на синьо гориво е прилагал до санкции, но не е ясно дали тези санкции са осчетоводявани.

Жалбата срещу „Булгаргаз" е от дружества в холдинга на „Овергаз".

По време на събитието стана ясно, че наложената рекордна до момента. Предишната най-висока е наложена на вносителите на Хюндай в България и е 17 млн. лв. Компания е обжалвала резултата и в момента казусът е на тричленен състав на ВАС.