Американската космическа агенция НАСА публикува още един от портретите тип „селфи", които си е направил марсохода „Кюриосити" на Марс.

Най-новата снимка е била направена от марсохода на скалното образувание „Еленова кожа", което е седмото място, от което космическият апарат трябва да предостави проба за анализ.

„Селфи"-то се различа от предишните в това, че е взето от малък ъгъл.

„Кюриосити" е съумял да направи тази умна планетарна снимка по същия начин, по който човек би си направил "селфи" - държейки камерата на една ръка разстояние и рамкирайки своя собствена форма на снимката.

Използваната камера е „ръчен обектив", известна като Mahli. Обичайно използвана за проучване на минералния състав на скалите от много близко разстояние, тя може да бъде използвана за заснемане и на безкрайността.

Инженерите са настроили Mahli да изпраща множество снимки, направени от марсохода.

"Кюриосити" е на Марс вече в продължение на три години. В момента той се намира в дълбока екваториална купа, известна като кратера „Гейл".

В центъра на тази падина е огромна планина, неофициално наречена „Острата планина". "Кюриосити" понастоящем се катери по склоновете й, разглеждайки скалите, докато се придвижва.

Анализите до този момент показват, че в кратера е имало езеро преди много милиарди години. Има многобройни доказателства за течаща вода, която се е вливала в езерото. Условията тогава, изтъкват учените, може би вероятно са позволявали процъфтяване на микробиологичен живот - ако изобщо някога е съществувал на Марс.

При изкачването си по планинатата "Кюриосити" вероятно ще намери доказателства за изсушаването на планетата. Днес Марс е изсъхнал и студен. Учените искат да разберат кога и как тази трансформация се е състояла.