Новите либийски власти искат НАТО да продължи мисията си в Джамахирията поне още месец. Това заяви преходният министър на петрола и на финансите Али Тархуни.

Искам НАТО да остане поне още месец, каза Тархуни пред репортери в Бенгази. Али Тархуни е председател на Върховния съвет по сигурността, формиран в Триполи през септември.

Неговият призив идва само дни преди НАТО да обяви плановете си за прекратяване на седеммесечната си мисия в Либия. Очаква се това да стане на 31 октомври.

Вчера говорителят на Алианса Оана Лунгеску заяви, че НАТО не възнамерява да поддържа военни сили "в близост" до Либия след приключването на операция „Обединен защитник" на 31 октомври.

Съветът на НАТО предварително реши да прекрати операцията, но ще продължи да наблюдава ситуацията със сигурността и в случай на заплаха ще реагира незабавно.

Припомняме, Муамар Кадафи, който оглавяваше Либия в продължение на 42 години, загина в своята „малка родина" - град Сирт, след като беше пленен от поддръжници на Преходния съвет.

Междувременно стана ясно, че е намерено завещанието на убития Кадафи. То е било в три екземпляра и е предадено на трима от най-близките роднини на полковника, единият от които е загинал при щурма на Сирт, другият е пленен, а трети е успял да се укрие. Предполага се, че става въпрос за синовете на Кадафи.