Независимият депутат Велизар Енчев учреди във Велико Търново ново гражданско движение „Българска пролет", съобщава БГНЕС.
Учредителната сбирка се състоя в манастира „Св. Никола" в Арбанаси. Целта на движението е радикална промяна.

Припомняме, вчера социолозите от „Сова Харис" обявиха на база направено изследване, че съществува ниша, която би могла да се заеме от партията на независимия депутат Велизар Енчев.
Според данните от анкетата 13,2% одобряват неговите намерения за създаване на нова политическа сила.
Социолозите коментират, че при условие, че този проект се реализира в обществените нагласи съществува предпоставка за успешен старт. 5,2% са изразили готовност при определени условия да гласуват за такава формация.

По време на днешното учредително събрание Велизар Енчев заяви, за 25 години върху системата са нанесени тежки 25 удара и така страната ни се е превърнала в най-бедната в ЕС.

Била създадена класа на имащи и нямащи. Именно това подтикнало независимия депутат, чрез движението за радикална промяна, да започне поход за ограмотяване и възраждане на българския народ. Велизар Енчев е убеден, че в днешно време има нужда от революционна промяна на духа на българския народ, който бил унизен и смачкан.

„Като никога досега в последните 25 години, България се управлява от един криминален елит, а в последните 6 години начело на този елит е партия ГЕРБ, която е туморният израстък на българската демокрация - партия, която веднъж беше свалена от властта с масови протести и по един парадокс на съдбата, или заради нашата народопсихология, или заради манипулацията на изборния процес, т. нар. синдром Костинброд отново се възцари за 4-годишен мандат, но този с една изключително порочна коалиция, която никой от нас не е допускал, че е се случи. Коалиция на несъвместими политически субекти", коментира Велизар Енчев.

Той се надява зараждащото се движение да прерасне в партия. Според Велизар Енчев е важно да се гледа в една посока и това да обединява. Той обяви, че още преди изборите ще заявяват с кого могат да се коалират, с кого не и кого могат да разговарят. Велизар Енчев се зарече, че няма да излъжат бъдещите си избиратели.

При никакви условия не биха правили коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Той смята, че движението му е силно социално. Според резултати от проучване почти половината от хората в АБВ заявявали готовност да преминат към движението на Енчев.

„В икономически аспект социално означава ляво, но когато говорим във външнополитически аспект няма ляво и дясно - има национални патриотични", заяви Енчев.

Той е категоричен, че движението му няма нищо общо със СИРИЗА в Гърция по отношение на поставените цели. Проблемите на гръцката демокрация били едни, а българските - други.

Проблемът на дълговата криза в Гърция са прекалено високите социални разходи, докато в България е точно обратното - кризата е поради липсата на такива разходи, поради масовата бедност и декапитализирането на основни фондове като НОИ и НЗОК.
Енчев подчерта, че точно затова в програмата на "Българска пролет" има много добри предложения в тази насока.