Функционалният анализ на Агенцията за социално подпомагане е изготвен в рамките на проект „Агенцията за социално подпомагане - добре функционираща държавна администрация", договор №14-11-5/27.08.2014 г. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Дейностите по изготвяне на анализа са проведени, като са осъществени всички етапи в съответствие с Единната методология за провеждане на функционален анализ в държавната администрация.

За постигането на поставените проектни цели и съотнасянето на установените при изготвянето на функционалния анализ резултати беше изготвен референтен модел на администрацията на АСП, спрямо който е анализирано настоящото състояние на администрацията. Референтният модел за организацията и функциите на администрацията на АСП е формулиран въз основа на нормативните изисквания, чийто преглед е извършен в рамките на проекта.

С помощта на онлайн базирана информационна система е осъществено анкетно проучване сред над 230 служители на АСП в централно управление и териториалните поделения. Проведени са 65 дълбочинни интервюта и 4 фокус групи (София, Русе, Сливен и Мадан).

Изготвеният функционален анализ на АСП включва анализ на текущото състояние на звената на агенцията по отношение на релевантността на функциите, ефикасността и ефективността от дейността им, идентифициране на области за подобрения въз основа на констатациите и изводите от анализа на текущото състояние на администрацията, както и насоки за бъдещото й развитие, формулиране на конкретни препоръки за подобрение в рамките на съответните идентифицирани области за подобрения.

Изготвени са индикатори и инструменти за провеждане на мониторинг на изпълнението, както и механизъм за преглед на напредъка и система за измерване на изпълнението.

В процеса на изготвяне на функционалния анализ изводите и препоръките са обсъждани с представители на АСП в рамките на работна група.