Министър-председателят на България Бойко Борисов прави сексуална революция в политиката в страната. Така американското издание „New York Times" коментира женските фигури в родната политика.

Статията започва в любимия за западните медии стил - с описание на трудовия стаж на премиера - бивш карате инструктор, бодигард и пожарникар, отбелязвайки, че тези професии не предразполагат към феминизъм.

Но бившият кмет на София през последните месеци се обгради от легион жени, което може да се определи като един вид сексуална революция в тази мачо балканска държава, пише изданието.

„Жените са по-старателни от мъжете, те не обядват дълго и не ходят по барове", настоява Борисов, който дава за пример майка си и германския канцлер Ангела Меркел.

Жените имат по-силни характери от мъжете, защото когато казват не, то това значи не. Също така са и по-малко корумпирани - New York Times цитира изказване на Борисов от миналото лято пред дамската организация на ГЕРБ.

Докато някои критици виждат издигането на жени от Борисов повече като цинична маневра, насочена към това да се даде на тази бедна, прочута с корупцията държава външно преобразяване, някои смятат и че завземането на властта от жени достига нови висоти, въпреки че мъжете все още доминират в политиката.

Американското издание посочва и някои от водещите женски фигури във властта - правосъдният министър, кметът на София, председателят на парламента, както и новият български еврокомисар Кристалина Георгиева.

Не е пропусната и Ирина Бокова, която наскоро оглави ЮНЕСКО, както и фактът, че 60% от номинираните за евродепутати миналата година от ГЕРБ са били жени.

В случая с България западните социолози смятат, че моментното издигане на жени, което е започнало още от времето на Симеон Сакскобургготски, може да бъде обвързано с комунистическата ера, когато комунистическата идеология е давала равни права на мъже и жени.

Татяна Кметова, директор на Центъра за Женски изследвания и политика отбелязва, че в България никога не е имало феминистко движение и че през 1970-а България е била с най-висок процент работещи жени в света.

„По времето на комунизма жените в България бяха представени почти на всяко равнище в живота - от работници във фабрика до медици", коментира тя.

Включват и коментар от родни психолози и социолози, както и от Марта Вачкова, за която се отбеляза че води телевизионно шоу, озаглавено „Жените".