Софийската районна прокуратура започва досъдебно производство срещу бившия изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" Калина Илиева, съобщиха за БТА разследващи.

Ако бъде изправена пред съда и бъде призната за виновна, тя може да получи до 8 г. лишаване от свобода.

Това става след като в Министерството на земеделието и храните получиха официалния отговор на Висшия институт по техника и икономика, в който пише, че дипломата за висше образование на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева е фалшива.

От института посочват още, че дават случая на германската прокуратура.

След получаването на писмото, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е разговарял с министъра на образованието Сергей Игнатов, който също е потвърдил, че са получили отговора от берлинския институт.

„Документите ще бъдат изпратени и в нашата прокуратура", заяви министър Найденов.

От просветното ведомство съобщиха за официалния отговор от ръководството на Висше училище за техника и икономика, Берлин, според който "представените от Илиева документи за бакалавърско обучение и магистърска степен не са издавани от Висшето училище и не отговарят на техните стандартни документи към посочените дати".

Официалниалният отговор и комплект с приложенията са предоставени освен на Министерство на земеделието, но и на посолството на Федерална република Германия в София.

В писмото от Берлин се казва:
Изследванията показват, че г-жа Калина Илиева е била записана от 01.04. 2003 г. до 30.09.2007 г. в ПВУТИ за бакалавърска степен по специалността Икономически комуникации.
Въпреки това, няма предоставени изпитни резултати от нея. За магистърска степен по Икономически комуникации тя никога не е била записана за студентка и съответно не може да получи за това зрелостно удостоверение.

Въз основа на получените документи в момента от екипа на НАЦИД изготвят комплект с цялата налична документация и до края на деня ще бъде подаден официален сигнал до Софийска градска прокуратура.

Междувременно от БСП коментираха кадровата политика на ГЕРБ и скандалите около Калина Илиева и ДФ"Земеделие".

Лидерът Станишев изтъкна, че шефът на фонд „Земеделие" се назначава лично от премиера и Бойко Борисов следва да отговаря за кадровата си политика.

Калина Илиева нанесе огромни щети на българските земеделци", заяви лидерът на БСП. Той напомни, че Илиева отказа да плати 150 млн.лв. по САПАРД, обвинявайки фирми в корупция. Сега фирмите водят съдебни дела и държавата ще трябва да плати за нанесените й щети за десетки милиони.

Според членът на Иизпълнителното бюро на БСП Явор Гечев заради този скандал най-малкото, с което може да се размине страната ни е пълен одит. Това, по думите му, ще блокира работата на ДФ „Земеделие".

Припомняме, още преди няколко дни Найденов е сезирал прокуратурата ни за измамата от страна на Илиева.

Това стана, след като проверка на седмичника 168 часа установи, че Илиева дори няма бакалаварска степен, камо ли магистърска.

От Берлин бяха отговорили на вестника, че Калина е изключена от учебното завадение заради невзети изпити.

Припомняме, Илиева бе избрана за шеф на фонд "Земеделие" през август 2009 година, като по закон изборът й е съгласуван и одобрен от премиера Борисов.

Година и два месеца по-късно - през октомври 2010-та, Илиева бе уволнена от Управителния съвет на фонда.
Това стана, след като тя изпратила писмо, че е родила. Така и не се разбра, защо Илиева е крила месеци наред, че е бременна.