Катар е готов да инвестира в изграждането на автомагистрала „Черно море" от Варна за Бургас.

Това каза след срещата с българския си колега Бойко Борисов премиерът на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабер ал Тани, предаде БНР.

Търсенето на чуждестранен инвеститор се налага, защото за отсечката между двата ни морски града не може да бъде осигурено финансиране от ЕС, защото не е международен коридор.

Катар проявява интерес към ловния и СПА туризма, както и в земеделието в България.

Премиерът Бойко Борисов води правителствена и бизнес делегация, която е на официално посещение в Доха.

„Преговорите, които проведохме днес, бяха много важни за развитието на бъдещите отношения между Катар и България", каза след срещата катарският премиер и съобщи, че двамата правителствени ръководители са се договорили арабски компании да започнат инвестиции в страната ни още тази година, предаде правителствената служба.

„Благодаря на катарското правителство за решението да инвестира у нас в условията на световна финансово-икономическа криза", каза министър-председателят Бойко Борисов.

”Във външен план също има разбирателство между България и Катар”, подчерта българският премиер и допълни, че двете страни имат съвместни позиции и желание за помощ на Сирийската държава за спирането на кръвопролитията там.

„Не сме съгласни да се избиват хора и искаме, колкото се може по-бързо това да бъде прекратено”, беше категоричен Борисов.

До 3-4 месеца се очаква катарският премиер да посети България и да се финализират решенията по обсъжданите днес инфраструктурни проекти, стана ясно още след срещата.