Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" спрямо Георги Цветанов, обвинен за бруталното убийство на третокурсничката от Икономическия университет във Варна Радостина Евтимова.

Това се случи броени часове след като близките и приятелите на жертвата се простиха с нея в храм в центъра на Варна, съобщиха от пресцентъра на ВОС.

Съдът уважи поискания от прокуратурата арест, след като се запозна с многобройните доказателства и материали, събрани само за три дни от началото на досъдебното производство.

По безспорен начин е установено, че Георги е бил в дома на приятеля на Радостина на ул. "Мир" във Варна, където момичето е убито. За това свидетелства приятелят на жертвата, студент в Лондон, който е разговарял с нея по Skype и е знаел, че Георги ще пренощува в дома му.

Наказанието, което законът предвижда за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост e от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен без право на замяна

Според свидетелски показания Георги и Радостина тръгнали заедно за квартирата на ул. „Мир" след дискотека с приятели. Днес приятелят на убитата студентка пристигна от Лондон и беше разпитан пред съдия.

Ето и някои от доказателствата, представени от прокуратурата в хода на съдебното заседание:

В мобилния телефон на Георги са открили снимка на женски труп и времето на нейното създаване съвпада с приблизителния час на настъпване на смъртта на момичето.

Радостина е била убита по особено мъчителен и жесток начин. Тя е била бита, а по тялото й са открили повече от 50 прободни и прорезни рани.
Фрапиращ за обвинението е и фактът, че тялото на жертвата е било пробождано и след настъпилата смърт.

При претърсване от дома на Георги, който живее с родителите си, разследващите са иззели вещи на Радостина. Сред тях са нейните лични документи, студентска книжка, бельо, бижута, дрехи както на жертвата, така и на Георги, изцапани с кръв, нож с 12 см острие със следи от кръв по него.
Всички тези доказателства ще бъдат обект на експертизи.

Пак при обиск от дома на Георги е била иззета USB памет, собственост на Радостина, както и преносимия компютър, от който е воден разговора по Skype с Лондон.

Специална експертиза е установила и травматични увреждания, кръвонасядания и прорезни рани по ръцете, предмишницата и краката на Георги.
Според представителя на обвинението това може да бъде доказателство, че жертвата се е отбранявала. Предстои да бъде изяснено и дали откритият нож в дома на Георги е оръжието на престъплението.

Анализът на всички тези ключови доказателства водят съда до обоснован извод, че 21-годишният студент Георги Цветанов е съпричастен към изключително тежкото престъпление, за което се разследва.

Наказанието, което законът предвижда за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост и от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен без право на замяна.

От момента на първоначалното си задържане Георги се е възползвал от правото си да не дава показания.

Днес той поиска да бъде освободен, но съдът прецени, че към настоящия момент единствената правилна и законосъобразна процесуална мярка за принуда е "задържане под стража".