Изпълнителният директор на Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов е освободен от длъжност, съобщиха от Министерсвото на земеделието и храните.

Уволнението е станало по предложение на аграрния министър Десислава Танева, а решението е взето от министър-председателя Бойко Борисов.

На негово място премиерът е назначил Дамян Илиев.

Припомняме, в четвъртък "Аладин Фуудс" и БАБХ влязоха в пререкание и си отправиха взаимни обвинения. Причината - твърдение на веригата за бързо хранене, че БАБХ я изнудва.

Основателят на компанията Аладин Харфан заяви, че БАБХ е поискала месечен рекет в размер на 10 хиляди евро, за да остави фирмата да работи на спокойствие. След като тя е отказала да го заплати обаче, е последвала серия от проверки в няколко от преработвателните й цехове. Резултатът от тях е временното спиране на производството.

Харфан нарече БАБХ корумпиран орган, от който страда целият бранш. Той обвини затова председателя й проф. Пламен Моллов и посочи като лица, поискали подкупа от фирмата му главният експерт в БАБХ д-р Ерсин Ахмедов, д-р Чакъров, и Стоян Пашев като лице, с което е трябвало да се разбере как да плати. Харфан обясни още, че преките загуби от спирането на производството са в размер на 650 000 лв., а загубите от оборота - над 30%.

В отговор на отправените срещу него обвинения председателят на БАБХ проф. Пламен Моллов показа снимки на месо, по което има бели червеи. То било открито в преработвателния цех за месо на "Аладин фуудс".
"Това ядете, когато ядете дюнери на "Аладин фуудс". Ще ви го кажа едно към едно: овкусени добре с оцет и чесън, за да не си личи в какво състояние е месото", заяви той.

Моллов определи представената информация като тенденциозна и манипулативна. Той обяви, че проверката за искания рекет е завършила без резултат и доказателства, но увери, че ако подобно нещо се е случило, служителят който е поискал парите, ще бъде наказан.

"Фирмата е работила безнаказано, при изключително лоши хигиенни условия и липса на всякаква система за управление и проследимост. Не е ясно как няма някой случай на проблем на храните", каза Моллов и разясни, че БАБХ е извършила няколко проверки в цеховете. Съставени са констативни протоколи и са издадени предписания, които последващите проверки показали, че не се изпълняват.

"Липса на проследимост означава, че не е ясно от какви суровини се произвежда крайният продукт. Най-често това се прави, за да се укрива ДДС", обясни Моллов.

Тази сутрин пред Нова телевизия Моллов обяви, че срещу него се води акция, за да бъде освободен от поста.