Условни присъди от по една година с тригодишен изпитателен срок и глоби от по 100 лева постанови Районният съд в Кюстендил за четиримата албанци, жители на Косово, които бяха задържани от гранични полицаи на 26 август, в близост до границата с Македония.

Чужденците влезли в страната нелегално и не на определените за това места.

Косоварите, на възраст между 20 и 24 години, са признали вината си и са изразили желание да сключат споразумение с районната прокуратура.

Припомняме, четирима бяха задържани в автомобил, шофиран от техен сънародник, който предложил на граничните власти подкуп, за да не ги проверява.

В хода на делото срещу четиримата чужденци не са били събрани доказателства, сочещи, че те са свързани с Ислямска държава, каквито подозрения имаше при задържането им.

"В рамките на досъдебното производство не се събраха такива доказателства и поради това делото приключи за престъплението, за което беше образувано", каза прокурорът Албена Разсолкова, цитирана от БНР.

Четиримата чужденци ще бъдат наложени принудителни административни мерки и те ще бъдат екстрадирани от България до половин час.

Срещу шофьора, превозвал албанците продължава делото за опит за подкуп на длъжностно лице.