"Гърция може да бъде наречена "Втората България" заради големия брой български граждани, които си вадят хляба там", заяви председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков в интервю за "24 часа".

"Вече никой не знае колко стотин хиляди са работещите в Гърция българи. Когато една икономика изпадне в криза, първите работници, на които се показва вратата, са именно чуждестранните. И сега има реален риск десетки хиляди от българите в Гърция да загубят работата си, ако се развият мрачните сценарии за съдбата на гръцката икономика.

Ако са верни разчетите на макроикономистите, че в следващите 6 месеца можем да очакваме 5-7% свиване на гръцката икономика, то ние трябва наесен да сме готови да очакваме много хора, които от Гърция ще се завърнат в България", каза Нейков.

Завръщането означава, че нашите емигранти ще престанат да бъдат донори на пари за своите семейства, а и за българската икономика. "Можем да сме свидетели на известно намаляване на валутните приходи на България, които според БНБ в някои моменти дори надхвърлят преките чуждестранни инвестиции", каза бившият социален министър.

Той обяви, че предварителните анализи, които правят в Балканския институт по труда и социалната политика, показват, че сънародниците ни, които работят в Гърция, не са равномерно разпределени като произход в цяла България. Повечето от тях са от граничните региони, селскостопанските райони.

"И заради това ще трябва да се действа адхок в зависимост от това, къде ще се появи концентрация на връщащи се хора и там да се насочи реакцията. Успешните мерки обаче няма да са субсидирана заетост, защото на един човек, който има умения, да му дадеш метлата да мете площада не е най-добрият вариант", каза Нейков.

Според него може да се увеличи капацитета на системата за професионално образование и обучение. "Ако на агенцията й се даде възможността, би могла бързо да организира признаване на знанията и уменията, които завръщащите се хора са придобили по неформален начин. Един от големите проблеми, например на здравеопазването у нас, е помощният медицински персонал. Има хиляди българки, които в продължение на години натрупаха добър опит в гледането на болни хора, на възрастни хора в Гърция.

Това са хора, които имат нужни за България знания и умения и ако им ги признаем, те могат да бъдат използвани в социалните домове, в хосписите, можем да им дадем право дори като самоосигуряващи се и самонаети да пренесат тази услуга в България.

Да не говорим, че всички болници се задъхват от липсата на медицински сестри и санитари. И би трябвало да обърнем частично минуса в плюс и по този начин дори да запазим тези хора на българския пазар на труда", предлага Нейков.

По отношение на резултатите от референдума, Нейков смята, че: "Горчивата чаша на гърците още се пълни. Огромните възможности за ранно пенсиониране, липсата на връзка между платените осигуровки и размера на пенсиите, тези неща няма да останат. Има и много голям риск от трудноуправляема инфлация, което ще доведе до промяна в стандарта на живот, и то за години напред. Което ще означава, че на много тежък натиск ще бъде подложена и системата им за социално подпомагане", смята Иван Нейков.