Председателят на парламента на Тунис Фуад Мебазаа положи клетва като временен президент на страната, съобщи АФП.

Церемонията се състоя в неговия кабинет в парламента, в присъствието на председателя на Сената Абдала Калел и представители на двете камари на парламента.

Всички тунизийци без изключение ще бъдат включени в политическия процес, заяви Мебазаа в кратка реч след полагането на клетвата. Той обеща да работи за плурализъм и демокрация и обяви, че е натоварил премиера Мохамед Гануши да състави ново правителство.

Висшите интереси на страната изискват сформирането на правителство на националното единство, изтъкна временният държавен глава.

По-рано през деня председателят на Конституционния съд на Тунис Фетхи Абденнадер обяви, че президентският пост е вакантен, Зин ал Абидин бен Али е окончателно отстранен от властта и временен държавен глава ще бъде председателят на парламента Фуад Мебазаа.

Тази промяна е в изпълнение на член 57 от конституцията и е по искане на досегашния премиер Мохамед Гануши, който бе определен вчера за временен президент, след като Бен Али избяга под натиска на продължителните и бурни улични протести, отбелязва АФП. Назначаването на Гануши по силата на член 56 допускаше възможност Бен Али да се върне на президентския пост и бе оспорено и от юристи, и от опозицията.

Конституционният съд обявява, че президентският пост е окончателно вакантен и затова трябва да се позовем на член 57 от конституцията. Той гласи, че председателят на парламента заема временно президентския пост и свиква избори в срок от 45 до 60 дни, каза Абденнадер по телевизията.