Американският президент Барак Обама ще обяви в сряда стратегията на САЩ срещу "Ислямска държава" в Ирак, заяви самият той.

Преди това той ще потърси подкрепата на Конгреса.

В интервю за NBC, Обама уточни, че не става въпрос за нова война в Ирак, за за антитерористина кампания като тези, които САЩ са провеждали през последните 6-7 години.

САЩ ще бъдат част от международна коалиция, сред съюзниците Обама споменава Великобритания.

Припомняме, държавният глава бе подложен на критики заради пресконференцията, на която обяви, че все още стратегия срещу ислямистите няма.

Американските военни откриха нова фаза в разширяване на кампанията срещу екстремистите от „Ислямска държава", започвайки въздушни удари по сунитските терористи, които заплашват голям иракски язовир, обявиха представители на Пентагона.

Американски боен самолет е бомбардирал бойци на „Ислямска държава", които са се опитали да превземат язовира Хадита - стратегически обект северозападно от Багдад, според американски военен представител.

Американските военновъздушни удари продължават, докато президентът Барак Обама и неговият екип работят по формирането на глобален алианс за унищожаване на „Ислямска държава", която контролира големи територии в Ирак и Сирия.

В петък Франция, Турция, Великобритания и още шест държави се съгласиха да се присъединят към водената от Обама глобална война срещу ислямистите, която има вероятност да продължи години.

Сунитските лидери в провинция Анбар поискаха помощ от САЩ в борбата срещу ислямистите. До момента американските удари бяха насочени към Северен Ирак.

От началото на американска операция, която започна през август, САЩ са провели повече от 130 бомбардировки, които помогнаха на кюрдските и иракски военни формирования да си върнат най-големия в Ирак язовир до Мосул от „Ислямска държава", предотвратявайки напредване на сунитските екстремисти към кюрдската столица Ербил.