Полицията иззе над 500 антични предмета от колекционери в Плевен.

Сред културно-историческите ценности са сребърни и бронзови монети, част от пръстени, фибули и женски накити, които имат висока нумизматична стойност.

Ценностите са открити вчера при специализирана полицейска акция на служители от сектор "Противодействие на организираната и тежка престъпност" и сектор"Криминална полиция" при ОД МВР - Плевен.

На изхода от Плевен в посока с.Брестовец e бил спрян за проверка лек автомобил "Опел", управляван от 37 годишен мъж.  В колата пътували и двама 52- годишни мъже.

В колата имало 400 старинни монети с различна форма и диаметър, сечени в различни етапи от историята - римски и византийски средновековни монети.

Върху някой от антиките са гравирани различни изображения на хора и животни.

При последващо претърсване в апартамента на единия от пътниците в Плевенския квартал "Дружба" служителите на реда се натъкнали на още исторически ценности - части от пръстени, фибули, керамични съдове, обици.

Предстои установяване на произхода и стойността на откритите предмети от експерт-оценители от Плевенския исторически музей. Тримата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Образувано е досъдебно производство във Второ РУ- Плевен за престъпление по чл. 278 от НК. Материалите са докладвани в прокуратурата.