Съвместните усилия в борбата с тероризма на Сирия, Русия, Иран и Ирак трябва да се увенчаят с успех, заяви президентът на Сирия Башар Асад в интервю за иранския телевизионен канал "Хабар".

Той подчерта, че тероризмът е новият инструмент за доминиране над Близкия Изток и за това страните от региона нямат алтернатива, трябва да победят, ако искат да съхранят независимостта си и регионът да не бъде разрушен.

Асад увери, че бъдещето на Сирия е в нейната политическа система и се намира само в ръцете на сирийския народ и на никой друг.

Башар Асад заяви, че действията на коалицията под ръководството на Вашингтон не са дали резултати, защото страните, които поддържат тероризма, не могат да се борят сериозно с него.

По думите му, за начало за борба с тероризма е необходимо да се спре финансирането и въоръжението от страна на донорите.

Асад изтъква, че броят на ударите на коалицията, водена от САЩ срещу Ислямска държава са много по-малко от тези на сирийските ВВС.
Ние сме малка страна и въздушните ни сили не са мощни, въпреки това ние нанасяме в пъти повече удари, подчертава президентът.

Той уверява, че срокът на руската операция в Сирия зависи от развитието на събитията. Времеви рамки не са поставени, изтъква Асад.

Относно последните заявления за преходния етап в Сирия, президентът на страната заяви, че никой от международните лица няма пораво да определя бъдещето на политическата система на Сирийската арабска република.

"Западните политици са в състояние на объркване и изпитват провала на плановете си. Единственото с което те се сдобиха е унищожаването на инфраструктурата и кръвопролития в страната, но за Сирия това е твърде скъпо.

На Запад целяха да сломят Сирийската република и да сменят структурата на държавата. В същото време започнаха ад се разобличават лъжите на политиците, които бяха разпространявани на Запад с цел да се оправдаят техните позии пред обществото.

Невъзможно е да лъжеш народа в продължение на много години. Стана ясно, че западните правителства лъжат за случващото се в Сирия и сега им се налага да поемат върху себе си заплахата за тероризма и потоците емигранти не само от Сирия, но и от другите страни от Близкия Изток. Тези фактори повлияха на изменение на позициите на западните държави, заяви Асад.