Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова Русия допълнително да съкрати своите въоръжения в рамките на договора за въоръженията, предаде РИА „Новости".

Той припомни, че американският президент Барак Обама е предложил на Моксва да се съкратят реципрочни количества разположени бойни глави.

Държавният департамент вече изказа тревога, че Русия нарушава Будапещенския меморандум, съгласно който Украйна се отказва да бъде ядрена сила срещу гаранции за своята териториална цялост.

На 5 декември 1994 г. в град Будапеща лидерите на Украйна, САЩ, Русия и Великобритания подписват Меморандум за гаранциите за безопасността във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

Документът се подписва в потвърждение на изпълнението по отношение на Украйна на разпоредбите на Заключителния акт на ОССЕ, Устава на ООН и на Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

Съгласно Меморандума САЩ, РФ и Великобритания са задължени:

- да зачитат независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна;

- да се въздържат от заплахата или използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна, както и гарантират, че техни оръжия няма да бъдат използвани срещу Украйна, освен при самозащита или по друг начин в съответствие с Хартата на Организацията на обединените нации;

- да се въздържат от икономическа принуда, за да подчинят в техен собствен интерес упражняването от Украйна на нейните права, присъщи на нейния суверенитет и по този начин да си осигурят предимства от всякакво естество;

- да търсят с незабавни действия в Съвета за сигурност на Обединените нации предоставянето на помощ на Украйна, като не разполагаща с ядрено оръжие Държава, страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ако Украйна се превърне в жертва на акт на агресия или обект на заплаха от агресия в които се използват ядрени оръжия;

- да не използват ядрено оръжие срещу Украйна, освен в случай на нападение срещу самите тях, техни територии или техни съюзници;

- да провеждат консултации в случай на възникване на ситуация, вследствие на която се поставя под въпрос изпълнението на тези задължения.