Забравете Сирия, следващата огромна вълна от бежанци може да дойде от Украйна.

Украйна е разтерзана от рухваща икономика и е разпокъсана от война, която прогони от домовете  им около 2 млн. души. Това са двете съставки на това, което може да се превърне в демографско и хуманитарно бедствие: като други страни, изправени пред подобни предизвикателства, Украйна може да претърпи масивен отлив на свои граждани, пише германския в. „Ди Велт".

Тези, които се заселват в Западна Украйна, може да избягат в Европа, която и без това е залята от имигранти от Близкия изток и Африка.

Последните събития показват, че континентът е зле подготвен да се справи с все по-големия брой бежанци и може да не е наясно, че новата вълна може да дойде от съседна страна.

В епоха на кратковременна концентрация на вниманието, нова криза често изтрива паметта за това, какво се е случило седмици или месеци по-рано, отбелязва германското издание и подчертава, че това се отнася и за обикновените хора, и за политиците.

Имигрантите от Близкия изток правят заглавията на медиите през последните дни, както възможното излизане на Гърция от еврозоната преди месец. По-рано тази година войната в Украйна беше тема на всички. Но „светът забрави тази война, тъй като междувременно се появиха по-належащи въпроси", отбелязва още „Ди Велт".

Масивна вълна от украински бежанци обаче може да размърда паметта на Европа.

„Приблизително 2 млн. души напуснаха своите домове. Около 600 хил. души отидоха в Русия, докато 1,4 млн. са вътрешни бежанци, живеещи в Западна Украйна. Въпросът е колко дълго тези и други украинци ще останат там", задава ребром въпроса германското издание.

Припомняме, миналата седмица украинският президент гарантира, че Украйна няма да създаде на нито една страна от ЕС допълнителни проблеми с имиграцията.

Порошенко изтъква, че и сега украинците имат възможност свободно да пътуват в ЕС, но това не води до неконтролирана вълна към Шенген.