И съдиите от Върховния касационен съд бойкотираха избора на нови членове на Висшия съдебен съвет. На провелото се днес Общото събрание трябваше да бъдат излъчени 9-има делегати, които да участват в избора на двама членове на ВСС на мястото на подалите оставка Капка Костова и Галя Захарова.

Предложенията са за съдиите Иван Недев и Юри Кръстев, пише сп. „Правен свят."

След едночасово обсъждане от общо присъствали 72 върховни магистрати, 39 от тях са пуснали бели бюлетини. Така, нито един от кандидатите не е събрал нужните гласове - 50% плюс един, за да участва в делегатско събрание.

Съдии, които са били против излъчването на делегати, са изтъкнали, че колкото и силни кандидатури да се излъчат за членове на ВСС, очевидно те няма да могат да променят нищо при сегашния състав на съвета и при сегашните условия на работа. 

Междувременно съдиите от Върховния административен съд избраха за делегати председателя си Георги Колев, заместничката му Галя Солакова и съдиите Веселина Тенева, Марина Михайлова, Славка Найденова, Соня Янкулова и Марио Димитров.

В петък съдиите от Софийски апелативен съд и Окръжен съд-Благоевград не избраха делегати за събранието за избор на членове на ВСС.

"Този акт е в подкрепа на оставките на Капка Костова и Галина Захарова и израз на ясно нежелание да се легитимира ВСС чрез попълването му. Съдът не трябва да попълва двете свободни места във ВСС с нови членове, за да не ги прави съучастници на една дискредитирана и провалена политика", мотивираха се тогава част от съдиите.

В сряда ще се състои Общото събрание на съдиите от Софийския градски съд.

Стана ясно още, че председателите на ВКС и ВАС са свикали Общото делегатско събрание за избор на членове на ВСС на 12 юли.