Ако има посегателство върху тристълбовия модел, ДПС ще е категорично против. Това стана ясно от коментара на председателя на социалната комисия Хасан Адемов по повод дебата около пенсионните фондове.
Това, което трябва в момента да се направи според него, е да има сериозна информационна кампания.

Големият проблем е, че българските граждани нямат необходимата осигурителна и данъчна култура, смята Адемов. По този начин се създавали условия за вземане на неинформирани решения.

НОИ осигурява солидарната част от пенсията, припомни депутатът. Частните фондове осигуряват пък добавящата част от пенсията. Според него големият проблем е за тези, които от догодина ще стартират осигурителния си стаж. Именно те в рамките на една година трябва да направят информиран избор.

В частта на „пожизнения избор" къде да се „съхраняват" пенсионните спестявания, той е на мнение, че проблемът е в процедурата, по която се предлагат тези промени. Тези промени е трябвало да станат със закон след съгласуване в НСТС. Тази спешност създава някакъв тип съмнения, подчерта Хасан Адемов.

Той изтъкна, че в частните пенсионни фондове има по-висока доходност, но бившият социален министър отказа да дава съвети на осигуряващите се.

Ако имам осигурителни вноски в частен пенсионен фонд, ще ги запазя, защото там регулацията е изключително сериозна, изтъкна Адемов. Всяко движение по партидите се следи от КФН. Все пак съществува риск в частните фондове, по думите му. Рискове има и в НОИ. В момента доходността на частните фондове е над 6%.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е объркан каква позиция да заеме по казуса НОИ или частен пенсионен фонд. В ПФ мнението на депутатите било разделено. ПГ на РБ трябва да се събере и да изработи свое становище.

Преди две години той е сменил партидата си от един фонд в друг и за момента не знае дали би си изтеглил партидата. Трудно можеш да вземеш решение, призна Каракачанов.

Той обаче е против пожизнения избор. Няма логика, след като веднъж направиш своя избор, това да бъде до живот и да нямаш право да си промениш пенсионния фонд, изтъкна патриотът.

Малко по-късно ПГ на ПФ излезе със становище. Патриотите смятат, че е необходим сериозен обществен дебат по темата, както и ясни икономически разчети. Всяко прибързано действие и необмислено решение може да има негативни последици върху пенсионната и финансовата система на страната, се посочва в становището на ПФ.
Иначе те по принцип подкрепят идеята.