Задържани са двама телефонни измамници, съобщават от пресцентъра на МВР. Акцията е проведена под ръководството на Главна дирекция „Национална полиция" и в нея са участвали криминалисти на ОДМВР-Бургас, Русе и Пловдив.

На 2 септември в град Ветово е задържан 18-годишен криминално проявен. Установен е сценарият, по който той е действал - звъни на случайно избрани телефонни номера и под предлог закупуване на климатични системи на половин цена, присвоява от потърпевшите различна сума пари.

По тази схема се е сдобил с 1700 лв. от две свои жертви - от Пловдив и Бургас. Той е направил и неколкократни безуспешни опита за измама. Ръководел и т.нар. „куриери".

Ден по-късно в Бургас е задържан и 26-годишен куриер, който взел парите от пострадала жена. Той също е криминално проявен, за извършени кражби и присвояване.

Извършени са претърсвания и са иззети мобилни апарати и SIM-карти, които са свързани с измамите. На 18-годишния са повдигнати обвинения и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража" за срок до 72 часа.