Стана ясно, че за момента сред бежанците, преминаващи границата ни, има 4 лица, за които МВР смята, че може да са заплаха за националната ни сигурност. Те са настанени в места от затворен тип и ще бъде предприета процедура за екстрадирането им, увери вътрешният министър.

Тази година темповете на екстрадиране са по-добри от предходната година, обяви още Йовчев. Той допълни, че до половин месец ще имаме още разкрити места за настаняване на бежанци.

Опитваме се да направим това, което е възможно да бъде направено, работим с всички ведомства, увери вицепремиерът. По думите му това е проблем, който трябва да бъде решен на национално ниво без оглед на всякакви политически пристрастия. Според него трябва да се обединим около едно решение и да вървим напред, колкото и трудно да е.

Йовчев отрече да се е срещал с френския си колега по повод конфликта на Франция с българските цигани, които емигрират там. Според него страната ни отчита опасенията на европейските страни, които имат проблеми с престъпления, извършени от наши роми.

В тази връзка може би е необходимо създаването на конкретни европейски политики в тази насока и целенасочена работа, констатира вицепремиерът. Но сме категорично против под каквато и да е форма да се налагат ограничения на движението на граждани, включително на български граждани, допълни той. По думите му решението не е в ограничаване, а в интеграция.