Съдия Мирослава Тодорова е наказана заради обществената си дейност като председател на Съюза на съдиите и критиките си към системата.
Нейното дисциплинарно уволнение е в разрез със закона, като е преследвана цел, различна от тази, предвидена в него.
Това е позицията на защитниците на Тодорова, която бе изслушана от 5-членен състав на ВАС.

Припомняме, тази сутрин последната инстанция на Върховния административен съд разгледа жалбата на бившия председател на Съюза на съдиите и съдия от Софийския градски съд Мирослава Тодорова срещу дисциплинарното й уволнение от ВСС.

Първата инстанция - Тричленният състав, потвърди уволнението на Тодорова през януари т.г. за забавени мотиви по три дела, като отхвърли всички възражения на защитата й, включително и това, че тя е била лишена от правото да се защити лично пред Висшия съдебен съвет.

Тодорова е била превърната в обществен враг от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, а наложената й санкция е в пряко нарушение на чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, изтъкна адвокат Ина Лулчева.
Според вносителите на жалбата, оспорваща уволнението на Тодорова, процедурата е проведена от пристрастен орган.

При решението за освобождаването на Тодорова от ВСС - от 19 гласа, в които влизат представители на прокуратурата, следствието и други, 8 са били пряко свързани с обвинението, посочи Лулчева, която изтъкна, че липсата на непредубеденост на решаващия орган е имала решаваща тежест.

Тя допълни, че Тодорова е уволнена заради две просрочени дела, а в собствената си практика за системност ВАС счита поне наличието на три дела, като в писмената част на жалбата са посочени конкретни примери за това.
Освен това според Лулчева съдът не е изследвал вида и сложността на делата, водени от Мирослава Тодорова, а е оценил срокове им чисто статистически.

Защитата обяви, че има над 10 решения на ВАС, където отклонението в сроковете, заради вида и сложността им е отчетено, но при въпросното дело на Тодорова това не е факт.

Позицията на адвоката беше подкрепена и от прокуратурата, която се съгласи, че е накърнено правото на защитата на Тодорова, че са преследвани цели, различни от тези, предвидени в закона и че е нарушена европейската конвенция.
Също така не е отчетена личната й натовареност и изпращането й в НИП.

Израз на налагането на наказанието спрямо Тодорова - не според закона и нарушените принципи на безпристрастност, е и указът, с който съдът я призовава да се откаже от обществената си дейност. Това според адвоката показва именно поради какви причини е наложено наказанието.

Мирослава Тодорова е изключителен професионалист и това е отчетено от всички страни по делото, изтъкна Лулчева.

На днешното заседание присъстваха и международни наблюдатели, както и представители на няколко чуждестранни юридически организации. Самата Тодорова също присъства на заседанието, което се случва за пръв път, но не пожела да коментира.

ВАС трябва да се произнесе в едномесечен срок.