От 2 до 6 декември 2009 г. в Националния дворец на културата, София, ще се проведе ХХVІІI Софийски международен панаир на книгата.

Събитието е организирано от Асоциация "Българска книга", съвместно с Националния дворец на културата и Столична община.

Специален гост на откриването на панаира ще бъде новоизбраният кмет на столицата Йорданка Фандъкова.

В същия ден ще станат известни и носителите на наградата "Бронзов лъв" 2009. Тази година отличието се присъжда в две категории - най-добър издателски проект и издателски проект с най-голяма обществена значимост. Първата награда ще бъде излъчена от експертна комисия, а изданието с най-голямо обществено значение ще бъде избрано от жури, в състава на което влизат журналисти от различни медии., съобщават от econ.bg.

В панаира ще вземат участие над 120 български изложители и 8 чуждестранни, съобщава в. "Класа". Специален гост на най-значимото книжно събитие в страната ще бъде Сърбия. По този повод в София ще пристигнат и делегати от европейската мрежа за литература и книги - "Традуки", която включва Албания, Босна и Херцеговина, България, Германия, Косово, Хърватия, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия и Словения. Обменът между участниците се осъществява чрез програма за превод на проза, специализирана литература, както и книги за деца и младежи.

Софийският международен панаир на книгата се провежда за първи път през 1968 година. Той е най-авторитетният международен форум в издателската индустрия в България и всяка година събира над 200 издателства от България и чужбина, които представят своите издания пред десетки хиляди посетители в Националния дворец на културата в София.

От 2006 г. Софийският международен панаир на книгата се провежда под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.