За N-ти път финансовият министър Петър Чобанов защити актуализацията на бюджета. Това стана по време на третото вече обсъждане на новия бюджет в парламентарната бюджетна комисия, предизвикано от ветото на президента Плевнелиев.

В залата влязоха за пореден път представители на БСП и ДПС. Местата на депутатите от Атака останаха празни. ГЕРБ, макар да нямат членове в комисията, също бяха представени от бившия заместник на Симеон Дянков - Владислав Горанов и ексшефа на НАП Красимир Стефанов.

Последно:
Бюджетната комисия прие да препоръча парламентът да отхвърли ветото на президента

Финансовият министър за пореден път изрази несъгласие с президентските мотиви за наложеното вето и те са абсолютно политически.
Чобанов подчерта, че правителството много ясно е посочило своите мотиви за актуализацията.
Министърът обясни, че от неговото ведомство не приемат ветото на Росен Плевнелиев и подчерта, че ако тази актуализация не се случи, някои от сценариите предвиждат фискалният резерв да намалее до 2 милиарда лева и да не може да покрие Сребърния фонд.
Петър Чобанов изрази съжаление и че на фискалния резерв се е гледало като на касичка, а не като имунна система на фиска.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев също заяви, че няма икономическа обосновка на мотивите на ветото и затова ги приема като политически. От уважение към президентската институция той отмина „чисто правните недоразумения, като частично вето".
И все пак той направи разяснението, че ако има вето върху приходите, това означава вето върху целия бюджет. „Ако няма приходи, няма бюджет", подчерта Цонев.
Той отмина и други „правни недоразумения", като квалификацията на ДДС като разход.

За трети път от управляващото мнозинство засвидетелстваха своята подкрепа за новия бюджет и пак за трети път от ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят ветото на държавния глава.

Бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов обърна внимание на ветото като политически акт в контекста на политическата обстановка в страната. Според него не трябва да се отнасяме с истерия към този акт на президента.
Ролята на президента е да дава акцент върху по-важните проблеми, подчерта Горанов.

За него учудваща е липсата на Атака на днешното заседание на комисията, защото за първи път на хората на Волен Сидеров ще им се наложи да се определят като отношение към управляващите, макар и да го правят по съвест.
Горанов предположи, че макар днес да липсват, най-вероятно утре ще са в Народното събрани.
За нас това, че ще има още един дебат по този въпрос в период на политическа криза е висша целесъобразност, за да сме наясно, че сме в правилната посока, каза още той.

Червеният Румен Гечев изтъкна, че е напълно разбираемо опозицията да има друго мнение и политически различия.

Право на депутатите от "Атака" е да решат кога и как да влязат в пленарна зала. Утре смятам, че ще влязат в зала и смятам, че и те ще имат своите аргументи в дебата, коментира след заседанието финансовият министър Петър Чобанов.

Той допусна, че утре може да има депутати, които да подкрепят актуализацията не защото подкрепят кабинета, а защото са против президента.
Много е важно да се посочи, че ветото е политическо, президентът се позиционира като ясна политическа страна в този дебат и може да имаме и хипотезата, в която ветото се отхвърля поради несъвпадение с позицията на президента, заяви още Чобанов.

Той изрази убеденост, че утре ветото на президента ще бъде отхвърлено.