Над 200 души окупираха централата на E.ON във Варна и спряха движението по ул. "Девня". Симпатизанти и поддръжници на ВМРО скандираха "E.ON вън" и хвърляха яйца по електроразпределителното дружество, информира dnesplus.bg.

Акцията минава под засилено полицейско присъствие, а заради протестът е обявен неработен ден. На входа е залепена бележка, че на 14, 15 и 16 април, офисът ще работи с удължено работно време от 7 до 19 часа.

От компанията съобщават, че са научили от медиите, едва ден преди протеста на ВМРО, че заместник-председателят на организацията Костадин Костадинов е търсил контакт с тях.

Те са категорични, че пред ръководството, на която и да е от трите компании от групата на E.ON България не е заявявано желание за такава среща по електронна поща, факс или чрез телефонно обаждане.

ВМРО настоява да се елиминира възможността за въвеждане на такса „мощност", което ще увеличи цената на тока за крайния потребител, както и българската държава да изиска полагащите й се над 380 милиона дивидент от дейността на трите електроразпределителни компании.

Преди седмица министър-председателят Бойко Борисов подкрепи тази позиция и обеща да преразгледа приватизационните договори на дружествата.

Това е втората подобна акция в Морската столица, организирана от ВМРО. Предишният път недоволни граждани изпочупиха стъклата на офисите на компанията, а собствениците на дружеството поискаха спешна среща с представителите на ВМРО в града.

Анатоли Токмакчиев, член на Управителния съвет на  на E.ON все пак се срещна със зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов, пред когото заяви, че дружеството не иска увеличение на цената на тока, а компенсации за направените инвестиции.

Ръководството на E.ON България покани представителите на ВМРО на последваща среща, на която да поставят своите въпроси относно дейността на дружеството и публично декларираха, че винаги са били на разположение за диалог с ВМРО и други организации.

Зам.-председателят на ВМРО призова множеството, да се включат в стартиращата подписка за отнемане на лиценза на E.ON.

Засега подписите се събират в офисите на партията, а скоро време и на други места в града, както и в Североизточна България.

Костадинов съобщи още, че днес от 14 часа е поканен на среща с кмета Кирил Йорданов, който пък бил изразил подкрепа към действията им.