Няма да създадем по-високо ниво на стабилност, ако останем само с политически намерения и декларации, включително и правителство на малцинството, което е създадено на базата на чисто политически подход. Вярвам, че днес България може да има устойчиво правителство, само ако има ясно разписана програма за действия.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос за възможните формати на бъдещото правителство, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Той подчерта, че очаква политическите партии да се обединят около програма, която е „публична, разписана по месеци и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя".

Припомняме, днес започват консултациите за връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Домакин на срещата е държавният глава. Първи ще се явят АБВ.

Имаме нужда от реформи, които са плод на широк консенсус", заяви Росен Плевнелиев и припомни, че парламентарно представените сили са декларирали своята подкрепа за осъществяването на административна реформа, за реформа в сектор „Сигурност" и за по-добре работещи регулатори.

Държавният глава подчерта, че е нормално в един парламент да има разногласия и сблъсък на идеи по теми като данъчната политика, държавните финанси, спасяването или оставянето на една банка да фалира, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липсата  на устойчив подход.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че именно парламентът е мястото, където обществото трябва да види окончателната и успешна формула за съставяне на правителство в България и че в предстоящите консултации с политическите сили ще призове партиите да работят за решаването и на неотложните, и на стратегически задачи, които ще бъдат поставени в дневния ред на 43-ото Народно събрание.