Жители на столичния кв. „Младост" протестират срещу построяването на зала за зимни спортове в третата част на комплекса. Тази вечер те ще излязат да изразят недоволството си, съобщава БНР.

Гражданите са притеснени, че изграждането на ледена пързалка с 2000 метра ще изисква на 20-ина метра от жилищен блок да се съхраняват тонове амоняк. Това противоречало на наредба, която изисква 500 метра отстояние. Освен това изграждането на залата щяло да доведе до нов трафик и до унищожаване на зелена площ. Бил предвиден паркинг за 100 автомобила.

Жителят на кв. „Младост" Александър Николов обясни, че Столичният общински съвет е взел решението за проекта за зала „Айс Арена" преди година и половина. То било в нарушение за редица закони и наредби.

Теренът, върху който се строи залата, бил общинска собственост. Обществено обсъждане с жителите на квартала не е проведено. Николов отбеляза, че в предишните варианти на устройствения план този терен е бил предвиден за парк. След това се оказало, че няма оценка за въздействие на околната среда.

Жителите на квартала настояват на мястото да бъде създаден парк, в който да има открити игрища - футболни, фитнес, за разходки.

Жалбата на протестиращите е отхвърлена като неоснователна от Върховния административен съд. Те са подали сигнал до Европейската комисия, от която чакат отговор.