Пред конституцията и държавата всички трябва да сме равни. Всички трябва да поемем това бреме на тази криза, която е безпрецедентна. Всички трябва да внасяме своите осигуровки.

Това каза депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който е заместник-председател на Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Парламентарната комисия по бюджет и финанси.
В ефира на БНТ той коментира необходимостта от реформи в пенсионната система, в БДЖ, както и протестите, които предизвикаха тези реформи.

Валентин Николов защити предсрочното вдигане на възрастта за пенсиониране.
„Вече през ден почти се променят прогнозите във връзка с растежа, във връзка с това дали сме в рецесия или не, говоря за еврозоната и Европейския съюз. И това съответно налага всички държави да преосмислят, всички реформи, които са започнали или които още не са започнали и трябва да проведат" посочи Николов и подчерта, че „Проблемът вече е дали ще успеем да опазим еврозоната. Именно ситуацията в Европа принуди България да търси други мерки".

Той припомни, че пенсионната реформа е гласувана още миналата година. „Това е договорено в Тристранния съвет. Ние просто ускоряваме тази реформа", поясни депутатът от ГЕРБ.
Според него пенсионната реформа ще се отрази добре и на сегашните пенсионери „тъй като ще има възможност да се увеличават пенсиите в един краткосрочен период, а не само да стоят на това ниво". Освен това всички, които ще се пенсионират след 2016 г., ще има възможност за по-достойни пенсии, посочи депутатът и предположи, че хората, които са на работа в момента и искат, имат възможност физическа да продължат трудовата си дейност, може би ще бъдат благодарни.

Николов призна, че има и хора, които ще пострадат от ускоряването на пенсионната реформа. По думите му няколкостотин хиляди със сигурност ще бъдат ощетени - тези, които трябва да се пенсионират следващата година или по-следващата ще бъдат ощетени, защото трябва да работят още с една година, както и тези, които в момента са безработни и които са се надявали, че следващата година ще бъдат пенсионери.

Депутатът от ГЕРБ отбеляза, че в краткосрочен план ефектите от пенсионната реформа са минимални - минималната пенсия от 137 лв. става 145 лв. В средносрочен план обаче, през 2016 г. се очаква балансиран бюджет в НОИ и тогава няма да има и таван на пенсиите. „Ефектът е ясен, синдикатите го осъзнават", подчерта Николов.

„Всички, които са реформатори, не биват долюбвани, но това са ефективните мерки", смята народният представител. Той подчерта, че управляващите желаят диалог със синдикатите и ще се опитат да го продължим.

„Всичко зависи от хората - дали искат кабинет, който да ги води към стабилен бряг или искат хаос. Гражданите трябва да покажат отношение", категоричен бе Валентин Николов. Относно инвалидни пенсии и намеренията на правителството да се преразгледат случаите на хората, получаващи такава, Николов посочи, че е имало много злоупотреби в тази сфера. Той даде за пример период, когато се е разрешавало на хората в неравностойно положение да си купуват кола без акциз. „В Холандия казваха - вие имате много инвалиди, защото от там се купуваха предимно колите. Имаше много злоупотреби", призна депутатът.

По отношение на стачката в БДЖ народният представител припомни, че 1000 вагона ги няма, 270 млн. лв. са загубите в дружеството. „БДЖ е в много тежка ситуация", изтъкна Николов. По негово мнение БДЖ е в технически фалит от 2008 г.

Депутатът защити мерките, които трябва да се вземат за оздравяване на дружеството и изрази надежда, че синдикатите са разумни и ще се постигне диалог. „Надявам се след тези преговори нещата да тръгнат в положителна посока".

Относно протестите, които заливат страната Валентин Николов обяви: „Категорично сме готови да устоим на тази съпротива, защото това е бъдещото на нашата държава. Хората ще го разберат след време".

Депутатът поясни, че предвидените реформи в железниците се наричат непопулярни мерки, защото хората няма да усетят ефекта от тях веднага. „Когато след време се возят в бързоскоростни влакове, ще оценят това, което сме направили".

„В БДЖ, в пенсионната система - навсякъде - това е бъдещото на България, реформи навсякъде", категоричен бе Валентин Николов.

По повод протестите на зърнопроизводителите депутатът разясни, че зърнопроизводителите са разчитали на 550 млн. лв. национални доплащания. „Но положението беше друго, сега за да им дадем трябва да режем", посочи той и припомни, че производителите на зеленчуци са били ощетени през години, „на тях не им се плащаше", но сега ще получат пари.

И аз бих отишъл да протестирам за това, което не се с случило в минали години, отбеляза Николов и отново подчерта необходимостта от реформите „Няма да отстъпя и ще отстоявам своята позиция".

Народният представител изтъкна важността от социален диалог. „Приветстваме диалога, в диалог се решават проблемите на всяка държава".

В заключение Валентин Николов посочи, че реформите ще направят държавата по-силна, по-уважавана.