Хасковският окръжен съд остави в ареста 24-годишен белгиец от конгоански произход. Младежът е настане за лечение в Ортопедичното отделение на местната болница под денонощна охрана, съобщава Дарик.

Според информирани източници, младежът е участвал в джихад в Сирия, а в понеделник е бил задържан на българо-турската граница при опит да влезе в България. Говори се, че той е член на терористична група, близка до „Ал Кайда", и е бил ранен при боеве на границата между Турция и Сирия.

От болницата в Хасково съобщиха, че младият мъж е бил докаран с линейка преди няколко дни от следствения арест под охрана. Раните му били основно по краката, от осколки и куршуми, но състоянието му било стабилно.

Адвокатът на задържания - Венелин Челебиев заяви, че клиентът му, който се казва Спатака-Капета, е бил издирван вследствие на заповед за задържане от страна на белгийски съд с мотив участие в терористична група в Сирия.

Във вторник състав на Хасковския съд ще разгледа по същество искането от страна на белгийските магистрати за екстрадиция на младежа в Белгия.