"Днес милиони българи са изключени от демокрацията". Това обяви от името на парламентарната група на левицата лидерът им Михаил Миков веднага, след като президентът Плевнелиев се обърна от парламентарната трибуна към депутатите в подкрепа на искането си за провеждане на референдум пред октомври.

Лидерът на социалистите бе провокиран от думите на Росен Плевнелиев, че референдумът за изборните правила ще даде повече демократичност на България.

Миков обяви, че социално-икономическото изключване се е увеличило неимоверно за последните 50 години и много българи изобщо нямат достъп до ценностите на демокрацията.

Днес българските граждани имат много проблеми - бедността и убийствените неравенства, икономическото ни изоставане от развитите страни, несправедливостта в законодателния процес, в действията на администрацията, в съдебната система, отсече Миков.

Според него гражданите са разтревожени от демографската перспектива. Социалист №1 изтъкна, че в последните години партии и политически проекти минават като падащи звезди през политическия небосклон, работи се в интерес на лобистки групи и корпоративен консенсус, а мнението на българското мнозинство няма никакво значение.

"Ще бъдем категорично против отговорността на политиците за сегашното състояние на държавата да се претоварва върху гражданите, които ентусиазирано са дали доверие за нова демократична България, за членството ни в ЕС, а получиха разочарование", категоричен е в позицията си червеният лидер.

За него всеки политик, всяка партия, всеки ръководител на институция е длъжник и всеки сам решава как да върне това доверие на народа.